dragana repac logo

Šta je email marketing i zašto vam je potreban

U ovom blog postu predstaviću vam email marketing. Pročitaćete i nadam se dobiti odgovor na sva ona pitanja koja vas muče, a tiču se email marketinga .

Odmah na početku da vam napišem – ukoliko nešto ne razumete ili niste pronašli u ovom tekstu odgovor na vaše pitanje, slobodno da mi pišete na mejl: info@draganarepac.com. Rado ću vam odgovoriti.

Pa počnimo.

Šta je email marketing?

Email marketing je vrsta marketinga u kojoj se koriste email adrese potencijalnih čitalaca (kupaca) radi promovisanja proizvoda i usluga i konvertovanja u kupce.

Email marketing je zapravo kanal kroz koji gradimo i razvijamo odnos poverenja sa našim klijentima i kupcima, a sve u cilju prodaje naših proizvoda i/ili usluga.

Postoje 3 osnovne vrste email marketinga: 

 1. Newsletteri – informativni i edukativni mejlovi koji se šalju vašoj meil listi (koju ste prethodno izgradili i gradite i dalje), sa ciljem negovanja odnosa.
 2. Automatizovani mejlovi – mejlovi koji se šalju nakon uspešne prijave na online događaj ili mejlovi koji predstavjaju sekvencu sa krajnjim ciljem prodaje proizvoda i usluga.
 3. Masovni mejlovi – ili takozvani outreach mejlovi, kada se isti mejl sa ponudom šalje na više mejl adresa. Ova vrsta mejlova se uglavnom šalju vašoj hladnoj publici, onoj sa kojom niste imali kontakt.

Svaka od ovih vrsta email marketinga, kao što vidite pronašla je svoju primenu.

Međutim u razvoju email marketinga kao prodajnog kanala, najviše se koriste mejlovi koji grade i neguju vašu listu – newsletter mejlovi. Takođe, slanje jedne vrste ovih mejlova ne isključuje da koristite i neku drugu vrstu mejlova, sve je vrlo fleksibilno.

Zašto da koristite email marketing kao svoj prodajni kanal

Navešću vam  samo nekoliko razloga da ukoliko do sada niste slali newslettere, krenete što pre.

 • Pomaže vam da se povežete sa klijentima. Intiman je prostor i nema distrakcija u vidu obaveštenja,
  poruka i slično kao na primer na društvenim mrežama.
 • Pomaže vam da razvijate svest o vašem brendu. Newsletter je još jedan kanal komunikacije. Što više osoba čuje za vas i vaš brend, to bolje. 
 • Ne zahteva velika ulaganja (možete za početak i potpuno besplatno otvoriti servis), a efekat se dosta brzo vidi.
 • Veći je angažman u odnosu na društvene mreže (jer nema konstantnih notifikacija)
 • Jednostavno merenje rezultata, kada koristite servis za email marketing.

 

Kao što poslednja tačka navodi, veoma je važno da koristite neki od email marketing servisa, jer vam omogućava detaljnu statistiku i uvid u listu, a samim tim imate mogućnost prilagođavanja vaše email marketing strategije.

Email marketing servisi i alati koji vam pomažu

Za kreiranje i slanje gore navedenih vrsta mejlova, najčešće se koriste email marketing alati (servisi). Naravno moguće je to raditi i ručno, ali ovi alati uveliko olakšavaju slanje mejlova i omogućavaju vam uštedu vremena kroz automatizacije, stoga ih od srca preporučujem ukoliko imate nameru da se bavite email marketingom ozbiljnije.

Postoji zaista ogroman izbor alata koje možete koristiti u ove svrhe. 

Primeri ovih alata su MailerLite, Mailchimp, LeadPages, Active campaing, Sendfox i mnogi drugi.

Osim u ceni razlikuju se i u funkcionalnostima, pa su neki od ovih alata prevashodno predviđeni za slanje masovnih mejlova, dok su neki prikladniji za kreiranje lending strana i automatizovanih mejlova. 

Koji alat da odaberete pročitajte u nastavku.

Šta je bitno prilikom izbora servisa za vas

Kada je u pitanju izbor email marketing alata, važno je da obratite pažnju na nekoliko stvari, kako biste odabrali alat koji će u potpunosti ispratiti potrebe vašeg biznisa.

Bilo bi dobro da prilikom izbora alata odgovorite (sami sebi) na sledeća pitanja:

 1. Da li ću slati newsletter i koliko često? 
 2. Da li mi je bitno da mogu da zakažem ovaj mejl ili mogu to i ručno da pošaljem?
 3. Da li će mi biti potrebne lending (prodajne) stranice?
 4. Da li će mi biti potrebna automatizacija?
 5. Da li želim da segentišem svoju listu?
 6. Koliki budžet vam je na raspolaganju za ovu investiciju?

Kada odgovorite na ova pitanja, uradite detaljno istraživanje dostupnih servisa i uporedite koji alat bi vama najviše odgovarao. 

Alat koji rado preporučujem svojim klijentima je MailerLite jer se zaista pokazao kao veoma pouzdan i relativno lak za rukovanje i upotrebu. Na ovom linku možete registrovati nalog i isprobati sve premium opcije besplatno u roku od 30 dana. 

Da li je email marketing za vaš biznis?

Možda se pitate kako uopšte da znate da li je email marketing za vas i za vaš biznis. Pa daću vam nekoliko saveta i na tu temu. Svoje klijente uvek savetujem da pre nego što započnu uopšte da se bave email marketingom da se zapitaju kako im leži ovaj format. Da li vi volite da pišete mejlove? Da li možete sebe da obavežete da obećani sadržaj i isporučite vašim mejl čitaocima? 

Kada je u pitanju email marketing, pored kvalitetnog sadržaja veoma važan faktor je konzistentnost. Osobe koje vam povere email adresu imaju poverenja u vas i ukoliko ste im obećali pisati newsletter 1 x nedeljno, ispunite to. Ukoliko niste u mogućnosti ispuniti obećanje, onda možda email marketing nije za vas. 

Odakle da krenete

Pa čestitam vam, već ste krenuli, pročitali ste ovaj tekst do kraja. 

Sledeći korak je da istažite servis i angažujete se u kreiranju vaše email marketing strategije. 

Znate da sam tu za vas da vam na tom putu i podržim. 

Ovog puta vas pozivam da potpuno besplatno preuzmete snimak vebinara o email marketingu u trajanju od 1h i naučite sve najvažnije o email marketingu.

 

Ukoliko ste zainteresovani da za email marketing koristite servis koji pominjem – MailerLite, obavezno čekirajte i kurs koji sam kreirala.

U kursu vas učim od otvaranja i postavke naloga na MailerLite servisu, preko kreiranja formi, automatizacija, lending stranica. dodavanja pretplatnika do čitanja statistike. 

ONLINE KURS – MAILERLITE – servis za email marketing.

Čekirajte detalje kursa klikom na link iznad.