dragana repac logo

Kako sam postala virtuelni asistent

U ovoj priči ispričaću vam kako sam postala virtuelni asistent.

Odluka da postanem virtuelni asistent dogodila se 2020.godine. Te godine dogodile su se mnoge promena, kako meni tako i većini vas. Korona virus nas je sve naterao da preispitamo svoje vrednosti i donesemo neke važne odluke, zar ne?

Prva važna odluka koju sam ja donela bila je odlazak sa pozicije Poslovodje prodavnice obuće u Novom Sadu.

Zaista više nisam mogla da balansiram između svakodnevnih porodičnih obaveza, dece i redovnog posla.

Druga važna odluka je početak rada kao administrativni asistent u jednom coworking prostoru i na kraju treća važna odluka i je upis Vakademije, veoma intenzivnog kursa za virtuelne asistente.

U ovom tekstu ću sa vama da podelim iskustvo koje me je dovelo od potpuno zbunjene osobe do uspešnog virtuelnog asistenta za samo nekoliko meseci.

Šta me je pokrenulo

Maj 2020. godine bio je velika prekretnica, vrtići su se otvorili i decu su trebala da krenu. Trebali smo da se vratimo na posao, nakon Kovida.

Na poziciji poslovodje sam radila prethodnih 6 godina, miksujući i sekretarske poslove, po potrebi kada se u firmi javljao deficit.

Volela sam i jedan i drugi posao. Posao poslovodje sam volela jer je to bio toliko sveobuhvatan posao, koji mi je doneo puno iskustva i znanja, da sam uživala u svakodnevnim izazovima. Razumevanje kupaca, komunikacija, kao i tehnička znanja koja su potrebna da bi se vodila jedna prodavnica me je u potpunosti ispunjavalo.

Obožavala sam kada nam se klijenti vraćaju i kada sa njima gradim odnos poverenja. Ono što mi se nije dopadalo jeste to što to niko u firmi nije vrednovao.

Ni materijalno ni emotivno.

Odluka da promenim život

Pozivanjem pravne službe, nekoliko dana pre povratka na radno mesto, dobila sam odgovor da je moje radno mesto zatvoreno i da će pokušati da me prebace u proizvodnju.

Za mene je to u tom momentu, bilo neprihvatljivo. Ne zbog toga što bih trebala da kao diplomirani ekonomista da radim u proizvodnji cipela, već što bih za veoma malu platu išla da radim posao za koji nisam stručna dok moja deca provode po 10 sati u vrtiću.

Donela sam odluku da je to kraj, da ne želim više da budem nervozna i pod  pritiskom da li će se neko razboleti i da li ću morati da idem na bolovanje.

Ova odluka je bila teška, s obzirom na okruženje u kom se nalazimo, bilo je neprihvatljivo dati otkaz i ostati bez sigurnog primanja. Pogotovo zgob virusa koji je vladao.

Neizvesnost šta će biti sutra, prevagala je da budem tu uz svoju decu, i da za početak suprugu prepustim brigu o finansijama. Ipak je to bilo najsigurnije za sve nas.

I tako sam krenula da istražujem, šta bih ja to mogla da radim od kuće uz decu, da nisam primorana da svaki dan radim, već da samostalno mogu da kreiram i organizujem svoje vreme.

Gore već pomenuti suprug (Stef) radi kao programer, tako da je moja prvobitna ideja bila da se obučim u tom smeru, da se edukujem i uz njegovu pomoć dodjem do prvih klijenata. Upustila sam se u edukaciju. Vreme je prolazilo, a ja sam učila i učila. A kada sam završila, došao je momenat da se naučeno i primeni.

Međutim ta primena je kasnila, nikako nisam mogla da se pokrenem u bilo kom smeru. Osećala sam da se nisam pronašla u tom poslu.

Paralelno dok sam učila programiranje, zaposlila sam se u jednom co-working prostoru u Novom Sadu kao administrativni asistent.

Istaživanje

U toj silnom razmišljanju šta bih mogla i kako bih mogla, koleginica mi je jednom prilikom pitala:

„Zašto ti ne bi bila virtuelni asistent? 

Ukratko mi je objasnila šta je to, jer pre tog dana to zanimanje mi nije bilo poznato.

Krenula sam da istražujem po internetu koji bih se malo više uputila priču. Vrlo brzo pronašla sam mentora za virtuelne asistente – Nikolinu Andrić. Čitajući po njenom websajtu, informisala sam se mnogo više o tome koje poslove bih mogla da obavljam kao virtuelni asistent, gde bih potencijalno mogla da pronadjem klijente i stekla sam utisak da je Nikolina osoba od poverenja, izgledala mi je tako iskreno i sa puno iskustva. Ako je uspela Nikolina, što ne bih ja sa njenim receptom 😊
Istog dana sam upisala edukaciju za virtuelne asistente.

Kako sam postala virtuelni asistent

Zašto sam postala virtuelni asistent?

Zato što sam uvidela da na taj način mogu da imam željenu slobodu. Da više neću juriti da završim i kućne i poslovne i porodične obaveze. Biću u situaciji da budem sa svojom decom kad god, umesto da se šef ljuti na mene kada ponovo uzmem bolovanje.

Shvatila sam da je veliki broj ljudi i dalje pod pritiskom, a ja sam u prilici da biram i to mi je dalo vetar u ledja.

Vođena Nikolininim iskustvom kao virtuelnog asistenta, ali i njenom uspešnom životnom pričom supruge, majke i uspešne poslovne žene, danas kreatorke edukacije za virtuelne asistent – “VAkademija” poželela sam kreirati za sebe takvo okruženje.

Želela sam da dokažem da je i za mene moguće uz dvoje male dece pronaći posao bez pritiska, bez veze, i kako je moguće uz podršku porodice svaki cilj ispuniti.

Kako sam bila sigurna da ću uspeti?

Nisam bila sigurna, bila sam na tragu fenomenalne ideje i odlučila sam da želim da promenim posao, a malo sam se i zaintala.

Sećam se tačno te večeri kada sam se prijavila na kurs kod Nikoline. U prijavi koju sam poslala za „Vakademiju“,  pitala me:

„Zašto želiš da upišeš Vakademiju?“.

Rekla sam joj da sam razmišljala i  ono što želim je sloboda, odlučila sam da je vreme da se posvetim sebi, da znam da mogu više da postignem u životu. Verovala sam da mogu biti dobra mama i uspešna virtuelna asistentkinja.

Dok sam sa suprugom razgovarala o svemu tome, jasno sam prepoznala svoju odluku u rečima koje sam mu upućivala, kako bih objasnila šta ja to želim da radim. Imala sam sekretarskog iskustva i iskustva u komunikaciji i radu sa klijentima. To iskustvo me je gurnulo da odluku donesem lakše.

Virtuelni asistent

Kroz analizu svojih sposobnosti, moje znanje iz oblasti prodaje, komunikacije, korisničke podrške, vodjenje prodavnice kao i sekretarska znanja mogu zaista da budu korisna preduzetnicima. 

Mogu da pomognem ženema kojima te veštine nedostaju.

Nikolinina edukacija pružila mi je mnogo znanja o alatima za koje nisam znala da postoje, ali i promenila način razmišljanja.
Ulogu majke sam sagledala malo šire. Ta uloga je zaista posebna, ali i zahtevna. Kada si majka dva mala deteta, organizacija dana ume da bude veoma izazovna, pregovaračke sposobnosti su više nego potrebne, kao i planiranje unapred (vremena, izlaska, finansija, putovanja, obroka, druženja, vožnje bicikla).
I na kraju skapirala sam da postoje klijenti koji vrednuju takva znanja i koji su spremni da rade baš sa tobom, zbog tvoje autentičnosti.

Rezultat

Naučila sam da koristim svoje iskustvo i upoznala preduzetnike, koji su imali sjajne ideje, ali zbog nedostatka vremena, često, većina ih je odustajala od tih ideja. Upoznala sam i preduzetnike koji imaju dobre ideje ali nemaju tehnička znanja, pa zature te svoje ideje u neke foldere i zaborave na njih.

Virtuelni asistent je tu da vam pomogne da obezbedite sebi više vremena za razvoj ideja, kao i da priskoči kao tehnička podrška, kako biste ideje iz glave sproveli u delo.

Ta ideja o virtuelnim asistentima mi se dopada. Da smo tu za vas kao oslonac. Jer znamo koliko je oslonac važan. Znamo kolika je panika kada vam je potrebna prodajna strana a nemate pojma ni gde se to pravi ni kako. Kada želite da započnete biznis, pa dobijete informaciju da su sada svi na Instagramu i da morate da ovladate ovom društvenom mrežom kako biste bile viđene. Ne dajte da vas to uplaši. Nije to toliko strašno i zaista postoji puno osoba koje vam mogu pomoći da realizujete svoje planove. Da vam olakšaju putovanje. Između ostalog i virtuelni asistent 😊

Ako i vi razmišljate o pokretanju biznisa ili ste ga upravo započele, prijavite se na besplatne konsultacije. Saznaćete kako ceo proces da ubrzate 😊

dragana repac virtuelni asistent 21

Kako vam pomažem

virtuelni asistent mesečni paket

Mesečni paketi

Angažujte me kao vašeg virtuelnog asistenta i delegirajte mi vaše administrativne, tehničke ili marketinške poslove svakog meseca i već za mesec dana imaćete više vremena da svakog dana radite na svom biznisu.

virtuelni asistent projektne saradnje

Projektne saradnje

Za projektne saradnje možete me angažovati da radim samostalno ili u timu sa koleginicima, takođe virtuelnim asistentima, a u zavisnosti od vrste projekta. Angažovanjem stručnjaka vi dobijate konkretne rezultate. 

laptop coffee

Programi i edukacije

Kroz edukacije i konsultacije pomažem vam da se povežete sa vašim klijentima putem email marketinga, da pokrenete vaš newsletter ili da rešite konkretne probleme u MailerLite-u. 

Delegirajte poslove koji vam svakodnevno oduzimaju i bićete u prilici da se fokusirate na onaj deo poslovanja koji volite