dragana repac logo

Kako i koji email marketing servis odabrati

Jedno od čestih pitanja koja dobijam od svojih klijenata jeste: Koji email servis je najbolje da odaberu? Kako da znaju da će im servis odgovarati? Koja je uopšte cena ovih servisa? I šta se nudi u besplatnim a šta u plaćenim varijantama ovih servisa.

Ovaj članak će vam odgovoriti na to pitanje ili barem vaše nedoumice svesti na minimum. Obzirom da sam ovu temu mnogo istraživala, članak ću bazirati na 5 najčešće (prema istraživanju baziranom na mojim klijentima) korišćenih email servisima na našim prostorima a to su: Mailchimp, MailerLite, SendFox, Get Response i Active Campaing. Sve email servise osim Active Campaing imala sam priliku i lično isprobati.

Pre nego što da odaberete email servis

Kako je moje iskustvo pokazalo, pre nego odaberete servis, bilo bi dobro da odgovorite na nekoliko važnih pitanja:

  1. Koliko vaša lista broji pretplatnika – Ovo je važno pitanje jer nije isto ako krećete sa 0 pretplatnika ili već neko vreme šaljete newsletter pa samo želite da promenite servis. Najpre morate znati da neke od servisa nećete moći besplatno čak ni isprobati ako imate više od 1000 Takođe, informacija o broju pretplatnika je značajna kada želite da izračunate trošak za servis.
  2. Šta želite da postignete sa email servisom – Da li je vaš cilj sa email servisom slanje newslettera, ili imate i dodatne potrebe poput izrade lending stranica, automatizacije, kreiranje formi i povezivanje sa vašim sajtom i slično. Ne pružaju svi servisi iste opcije.
  3. Koliki je budžet koje ste spremne odvojiti za plaćanje email servisa. Uglavnom se email servisi mogu besplatno isprobati i testirati, međutim posle testiranja dolazi i plaćanje, zato je i važna ova stavka o budžetu.

Pa da počnemo, nakon što ste odgovorile na pitanja, pročitaćete suma sumarum za svaki alat pojedinačno a ispod ćete pronaći tabelicu  kroz koju ćete moći pronaći detalje i uporednu analizu servisa, po bitnim stavkama.

1. Mailchimp

Mailchimp zaista najpopularniji i najčešće korišćen email servis na našim prostorima. Do nedavno (konkretno leto 2021.) je zaista i bio odličan i pristojan servis, dok nije promenjen vlasnik ovog servisa. Od kako je došlo do promene vlasništva nad servisom, mnogo opcija je ukinuto, kao na primer mejl automatizacije, koji se preporučuje da postoji kao dobrodošlica na listu.

U besplatnoj verziji osim za automatizaciju, zakinute ste i za segmentaciju email liste, što znači da nećete moći prepoznati ko je odakle došao na vašu listu, već su svi u jednu listu potrpani, pa ostaje opcija ručnog sortiranja.

Osim toga, velika mana mu je cena kada pređete brojku od 500 pretplatnika, morate da platite. I ne samo to, ako pređete 2500 pretplanika plaćate cenu koja iznosi 60€, što je sigurna sam složićete se paprena cena. U besplatnoj varijanti koja je do 500 pretplatnika imate mogućnost slanja newslettera i kreiranja lending stranica i to je to.

2. MailerLite

MailerLite je sve popularnija zamena za Mailchimp na našim prostorima.

Iskrena da budem pristrasna sam kada je reč o ovom servisu, ne samo zato što sam Mailerlite konsultant, već i zato što je zaista fenomenalan.

Evo nekoliko njegovih prednosti:

  • u besplatnoj varijatni možete se igrati 30 dana sa svim premium opcijama (besplatan je do 1000 pretplatnika),
  • imate mogućnost čak i u besplatnoj varijanti kreirati do 10 lending stranica, sa svim pratećim automatizacijama (dakle ne postoji ograničenje),
  • a vašu listu možete segmentirati kako god i koliko god želite uz opciju grupa.
  • U prilog mu ide i cena, koja je do 2500 pretplatnika 15€, a do 5000 30€ što je duplo jeftinije u odnosu na Mailchimp.
  • Takođe ovaj alat poseduje fantastične integracije sa vašim veb mestom, što smatram izuzetno važnim jer je jedan od odlučujućih faktora na isporuku mejlova u promotion i spam foldere.

Dostupne su i embeded i popup forme, koje omogućavaju lakšu integraciju i povezivanje sa npr postojećim lending stranicama na vašem sajtu ili jednostavno povezivanje za prijavu na vaš newsletter. Pop up je iskačući prozorčić koji vam omogućava da posetioca vašeg veb mesta iznenadite sa neodoljivom ponudom, koju u tom momentu promovišete, što je takođe odlična opcija.

I ovde ću stati, verujem da se iz prethodno navedenog može naslutiti koji servis bih vam svima preporučila, pa barem da testirate i poigrate se sa besplatnom varijantom.

Jedna od važnih stvari je da prilikom otvaranja MailerLite-a preporuka je da se koristi domenska biznis email adresa (info@nazivvašegdomena.com ili neka poput ove) jer je to email adresa koju trebate verifikovati i povezati sa vašim sajtom, kako bi sve bilo dotegnuto i povezano i funkiconisalo perfektno.

3. Sendfox

Ovaj servis sam isprobala na samom početku pružanja svojih usluga kao virtuelni asistent, a imam i nekoliko klijentica koje rado u njemu rade.

Što se tiče ovog alata, kao prednost izdvojila bih jednostavnost upotrebe i cenu.

Vrlo je intuitivan i garantujem vam da ako poznajete word iz office paketa, nećete imati puno problema u snalaženju sa ovim alatom. Moguće ga je koristiti i za slanje newslettera i za izradu lending stranica.

Što se tiče cene, dosta je povoljan, moguće ga je kupiti trajno, po ceni od oko 50€, i to je cena koju platite sve dok ne dođete do 5000 pretplatnika. Nakon toga plaćate ga mesečno oko 10€, i u skladu sa rastom liste, raste i cena.

Istakla bih i da je alat dobar za blogere, jer ukoliko ovaj alat povežete sa vašim sajtom, čim objavite blog, Sendfox će vam automatski kreirati newsletter sa linkom do vašeg novog teksta i sve to fino upakovano vam poslati na vaš email, a na vama je da kampanju samo pošaljete, što može da vam uštedi vreme.

4. Active Campaing

Takođe jedan od veoma popularnih alata i kod njih možete birati da li vam je ovaj alat potreban samo radi isporuke newslettera ili su vam potrebne dodatne funkcionalnosti.

Besplatno ga možete isprobati 14 dana, a da biste ga besplatno isprobale neophodno je da instalirate opcije plaćanja karticom, kao garanciju da ćete uplatati posle test perioda. Cenovno je vrlo sličan sa Mailchimpom ako želite dodatne opcije osim slanja newslettera.

Međutim možete značajno da uštedite ako odaberete da ovaj servis platite za celu godinu a ne mesečno (slično je i sa ostalim servisima, takođe daju popust ako odjednom plaćate za celu godinu).

Ako je vaša potreba samo isporuka mejlova, onda za 10€ mesečno možete poslati 10.000 mejlova.

Takođe, neophodno je ovaj alat da povežete sa vašim veb mestom, kako biste ovu jeftiniju opciju mogle da koristite.

5. GetResponse

GetResponse je servis koji sam isprobala tokom prošle godine kada sam bila u potrazi za idealnim servisom, i najviše ću se osloniti na svoje tadašnje iskustvo a i na novija istraživanja koja sam uradila o ovom servisu.

Servis možete besplatno isprobati ukoliko je vaša lista manja i broji ispod 500 pretplatnika. U besplatnoj varijatni možete slati newsletter, kreirati 1 lending stranicu, imate mogućnost spajanja sa vašim veb mestom i takođe možete izraditi embeded i popup forme.

Ove mogućnosti plaćate 13€ sve dok vaša lista broji do 1000 pretplatnika, a plaćanjem 13€ dobijate mogućnosti segmentacije liste, automatizacija, zakazivanje mejlova, neograničeni broj lending stranica. Pa sa svakim sledećim paketom raste i cena ali i mogućnosti ovog alata.

I ovo je sasvim solidan alat za cenu koju platite, to je moj utisak.

TABELARNI PRIKAZ OBRAĐENIH EMAIL SERVISA

 

Mailchimp

MailerLite

Sendfox

Active Campaing

Get Response

Bespatna varijanta

da

da

da

ne

da

Newsletter

da

da

da

da

da

Automatizacija

Samo plaćena

da

Da

Samo plaćena

Samo plaćena

Lending stranica

da

Da, 10

da

Samo plaćena

Da, 1

Embeded forma

da

da

ne

ne

da

Popup forma

da

da

ne

ne

da

Websajt integracija

da

da

da

ne

da

Cena do 500 (mesečna naplata)

free

free

free

15€

free

Cena do 1000

26€

free

free

39€

16€

Cena do 2500

39€

23€

free

61€

27€

Cena do 5000

69€

36€

free

99€

48€

Kako vam pomažem

newsletter shape

Besplatan newsletter

Newsletter  je nastao iz želje da svoje znanje i ekspertizu podelim sa VIP zajednicom svojih klijenata, saradnika i čitalaca.

virtuelni asistent projektne saradnje

Projektne saradnje

Za projektne saradnje možete me angažovati da radim samostalno ili u timu sa koleginicima, takođe ekspetima u drugim oblastima, a u zavisnosti od vrste vašeg projekta. Angažovanjem stručnjaka vi dobijate konkretne rezultate. 

laptop coffee

Programi i edukacije

Kroz edukacije i konsultacije pomažem vam da se povežete sa vašim klijentima putem email marketinga, da pokrenete vaš newsletter ili da rešite konkretne probleme u MailerLite-u.