dragana repac logo

Benefiti angažovanja virtuelnog asistenta

Angažovanjem virtuelnog asistenta u vašem biznisu možete doći do više vremena potrebnog za razvoj vaših ideja.

Ko je virtuelni asistent

Da biste saznali koji su benefiti angažovanja virtuelnog asistenta, najpre da rastumačimo ko je uopšte virtuelni asistent. 

Virtuelni asistent je samozaposlena osoba koja radi od kuće ili iz nekog coworking prostora, za strane i domaće klijente.

Rad se obavlja putem interneta i klijent osim angažovanja virtuelnog asistenta za obavljanje administrativnih, tehničkih i marketinških poslova, nema dodatnih troškova.

Rad je moguć na sat ili na projekat, što zavisi od dogovora sa klijentom, ali i vrste posla koja se obavlja.

Iako je zanimanje virtuelnog asistenta veoma poznato u svetu, velika je novost kod nas na tržištu i sve veći broj domaćih klijenata pronalazi mnogo benefita angažovanjem virtuelnog asistenta.

Blog virtuelnog asistenta

Široka lepeza usluga koju virtuelni asistetni nude svakim danom je sve veća i nemoguće ih je sve predstaviti, ali postoji opšta podela na administrativne tehničke i marketinške poslove.

Kako bih vam objasnila koji su to poslovi daću vam nekoliko primera.

U administrativne poslove najčešće spadaju poslovi koje jedna sekretarica u firmi treba da obavlja, pa tako možemo izdvojiti: 

 • Email komunikacija sa saradnicima i klijentima
 • Organizacija i koordinacija kalendarima
 • Ugovaranje sastanaka
 • Obrada i formatiranje dokumenata
 • Vođenje finansijske evidencije
 • Obrada i slanje faktura
 • Izrada i slanje ponuda
 • Izrada prezentacija
 • Web istraživanje

U tehničke poslove najčešće spadaju zadaci u kojima virtuelni asistent pomaže klijentu da postavi svoj nalog ili pokrene proces koji se najčešće obavljaju u nekim alatima.

Primer ovih poslova mogu biti:

 • Izrada prodajnih stranica
 • Otvaranje naloga u email marketing alatima kao što je LeadPages, MailerLite ili Mailchimp
 • Postavka email kampanja ili newslettera
 • Održavanje websajta
 • Video i audio editovanje, kao i pomoć u podcastima
 • Objavljivanje sadržaja na društvenim mrežama i platformama
 • Kreiranje kvizova
 • Zoom asistencija prilikom održavanja vebinara i radionica

Marketinški poslovi su poslovi koji su uglavnom kreativni i podrazumevaju:

 • Kreiranje vizuala u alatima poput Canve
 • Održavanje društvenih mreža
 • Pisanje prodajnih tekstova
 • Pisanje newsletter
 • Osmišljavanje strategija
 • Community manager – u facebook grupama ili na događajima
 • Kreiranje materijala za edukacije, kurseve ili prezentacije
 • Praćenje marketing kampanja
 • Pisanje plaćenih reklama

Kako je u praksi?

 

Najčešće klijenti angažuju virtuelne asistente za više poslova i tako kreiraju paket za sebe i svoj biznis koji je u potpunosti prilagođen njihovim potrebama.

I ovo je zaista odličan način za rast i razvoj biznisa, jer delegiranjem svakodnevnih poslova oslobađa se vreme klijenta koje mu je potrebno za realizaciju tih zadataka.

Takođe na ovaj način klijent dobija veliku podršku za razvoj svojih ideja i konkretan rad na poslovnom rastu.

saradnik

Zašto da i vi angažujete virtuelnog asistenta

1. Više vremena za vaš biznis

Ako ste i vi zaplivali u preduzetničke vode, onda vam je sasvim jasno da se od jednog preduzetnika očekuje da apsolutno sve treba da zna.

Od svakodnevnih administrativnih poslova, koji umeju da zamaraju i crpe energiju, preko tehničkih koji obuhvataju rad u raznoraznim programima za koje možda niste ni čuli, a kamoli znali da su vam neohodni u poslovanju, pa sve do marketinških, jer morate poznavati sve marketing kanale da biste mogli da promovišete svoj biznis.

Međutim, da li zaista ima potrebe da sve ovo znate kako biste imali uspešan biznis. Moj odgovor je ne.

Možete dosta stvari pokriti angažovanjem virtuelnog asistenta, koji se uglavnom već susreo sa svim problemima na koje nailazite

Osim toga, virtuelni asistent čak i ako ne može da vam pomogne, može da vas uputi na osobu koja bi mogla jer je njegov poslovni krug uglavnom veliki.

2. Vredan i važan saradnik

Pravi benefit angažovanja virtuelnog asistenta je što dolazite do sjajnih saradnika, koji će razumeti vaš biznis i ima iskustva sa sličnim poslovima, pa mu je uglavnom lako da se snađe.

Kada za saradnika imate iskusnog virtelnog asistenta koji iza sebe ima uspešne klijente, imate priliku da dobijete mnogo ideja i za vaš biznis.

Takođe, virtuelni asistent može biti vaša desna ruka i sagledati vaše poslovanje potpuno realno i bez emocija.

Apsolutno je jasno da je vaš biznis vaše čedo i da za njega želite samo najbolje, a virtuelni assistant može to i da razume, jer je i sam preduzetnik i vrlo verovatno se našao na istom putu kao i vi.

3. Rad na vašim idejama

Biznis virtuelnog asistenta je posvećen tome da pomogne klijentu da dođe do više vremena za razvoj svog biznisa.

Uglavnom se virtuelni asistent specijalizuje za određenu nišu i u njoj postaje ekspert kako bi i za vaše poslovanje bio bolji i produktivniji.

Takođe delegiranjem svakodnevnih poslova kao što je administracija koja oduzima mnogo vremena a neophodna je za svako poslovanje, direktno dobijate više vremena za rad na vama važnim temama i idejama.

4. Ne morate da zaposlite pa da se bavite dodatnom papirologijom

Možda mislite da vam se za ovakve stvari više isplati zaposliti nekog. I to možda jeste tako dokle god stvari posmatrate usko.

Kada posmatrate širu sliku, tada vam je apsolutno jasno da za zaposlenog morate da isplatite platu, platite troškove poreza i doprinosa, da morate da obezbedite mesto ali i sredstva za rad.

Angažovanjem virtuelnog asistenta, nemate dodatni trošak, virtuelni asistent radi od svoje kuće uz svoj računar i koristi sopstveni internet.

Sve troškove oko poreza i doprinosa pokriva sam. Dakle plaćate isključivo produktivan rad, što direktno doprinusi i vašem budžetu.

A verujte da će vam i knjigovođa biti zahvalan, jer ćete ga lišiti dodatne administracije oko zapošljavanja.

5. Imate veliku mogućnost skaliranja vašeg biznisa

Dugoročnijom saradnjom sa virtuelnim asistentom, povećavate šansu da skalirate svoj biznis.

Možete li da zamislite da u danu imate 2 sata dodatno i da to vreme posvetite rastu vašeg poslovanja.

Razmislite koje promene u vašem poslovanju bi to moglo da donese.

A sve to dok se vi radite samo one poslove koje volite i zbog kojih ste zapravo i započeli vaš biznis. Virtuelni asistent obavlja sve one dosadne poslove, poslove koje ne volite ili ne znate da uradite.

6. Možete na odmor kad god želite

Preteran umor, bezvoljnost i gubitak motivacije su prvi simptomi pregorevanja do kog se zahvaljuju brzom načinu života i stresu veoma lako dolazi.

Posebno je lako doći do sagorevanja ukoliko pokušavate da vodite sopstveni biznis i da balansirate sa privatnim životom.

Kako bi samo lako bilo da čim osetite prve simptome sagorevanja, uradite za sebe baš ono što vam je potrebno, a to je odmor i više vremena za sebe, porodicu i prijatelje.

Uz virtuelnog asistenta to i možete. Virtuelni asistent će obaviti sve one poslove koji važni za vaš biznis, kako bi mogli nesmetano da odmarate.

Zamislite da na vaš sledeći odmor odete bez laptopa i sastanaka.

7. Nedeljni, dvonedeljni i mesečni izveštaji

Kada radite sa virtuelnim asistentom, dobijate detaljan izveštaj radnih sati koji su investirani u vaše poslovanje.

Imate uvid u vreme koje je potrebno da se neki zadatak obavi, i veoma lako možete da uvidite gde najviše vremena odlazi.

Ukoliko shvatite da je previše vremena potrošeno na neki manje važan zadatak, možete da jednostavno promenite prioritete u zadacima i prilagodite sopstvenom budžetu.

virtuelni asistent konsultacija

Za koga je virtuelni asistent?

Virtuelni asistent je za preduzetnike, male biznise, edukatore, mentore i start up firme koje tek treba da se razvijaju.

Virtuelni assistant je za sve one biznise kojima je potrebno da delegiraju deo svog svakodnevnog poslovanja kako bi ubrzali sopstveni rast.

Virtuelni asistent će vam omogućiti da radite na sopstenim idejama.

Ukoliko i vi smatrate da bi virtuelni asistent mogao značajno da doprinese vašem poslovanju, zakažite besplatnu konsultaciju i počnite već danas.

Kako vam pomažem

virtuelni asistent mesečni paket

Mesečni paketi

Angažujte me kao vašeg virtuelnog asistenta i delegirajte mi vaše administrativne, tehničke ili marketinške poslove svakog meseca i već za mesec dana imaćete više vremena da svakog dana radite na svom biznisu.

virtuelni asistent projektne saradnje

Projektne saradnje

Za projektne saradnje možete me angažovati da radim samostalno ili u timu sa koleginicima, takođe virtuelnim asistentima, a u zavisnosti od vrste projekta. Angažovanjem stručnjaka vi dobijate konkretne rezultate. 

laptop coffee

Programi i edukacije

Kroz edukacije i konsultacije pomažem vam da se povežete sa vašim klijentima putem email marketinga, da pokrenete vaš newsletter ili da rešite konkretne probleme u MailerLite-u. 

Delegirajte poslove koji vam svakodnevno oduzimaju i bićete u prilici da se fokusirate na onaj deo poslovanja koji volite